Allerede i 6-månedersalderen kan du forvente, at dit barn begynder at få mælketænder. Og det betyder også, at du skal tænke over tandbørster, tandpasta og tandlægebesøg, og sukkerindhold i madvarer og drikke kommer til at fylde en del mere.
Blandt alt det er det ofte de kommende tandlægebesøg, der fylder meget. Hvad nu, hvis mit barn bliver ked af det? Hvordan børster jeg mit barns tænder, så der ikke kommer huller? Og hvad, hvis tandlægen alligevel finder et hul? Hvordan undgår jeg, at mit barn får tandlægeskræk? Og hvad gør jeg, hvis jeg selv har tandlægeskræk?
Især problemstillingen om tandlægeskræk fylder meget for nybagte forældre. Lindbergtand er en tandlægeklinik i Risskov, der er specialiseret i at håndtere tandlægeskræk og at gøre hvert tandlægebesøg til en god oplevelse. De ved hos Lindberg Tandlægeklinik, at noget af det vigtigste ved en god oplevelse hos tandlægen er tryghed – og det er også en stor del af de fire råd, vi har til dig med småbørn, der begynder at få tænder.
1) Start tidligt med tandbørsten
Den bedste måde at komme tandlægeskræk i forkøbet er at starte med tandbørstningen så tidligt som muligt. De første tænder kommer typisk fra 6-måneders alderen, og fra 7-8 måneder kan du godt så småt begynde at lave en tandbørsterutine. Det er helt normalt, at dit barn ikke kan lide det i starten – det er derfor, du starter tidligt. Brug en blød børste og gør det til en rar rutine med for eksempel en sang, et rim eller en leg.
Vælg den rigtige tandpasta
Du kan sagtens bruge den samme tandpasta til dit barn, som du selv bruger. Vælg gerne tandpasta med fluor, da det forebygger huller i tænderne. Det er bare vigtigt, at du ikke bruger for meget – til helt små børn skal du kun bruge det, der svarer til halvdelen af barnets lillefingernegl.
2) Tag til tandlæge før der er noget galt
Det anbefales, at du tager dit barn til tandlæge, før det fylder tre år. Faktisk er det en god idé allerede fra etårsalderen, så dit barn vænner sig til det. Det kan gøre det til en ubehagelig oplevelse, hvis du venter med at tage dit barn til tandlæge, til der sker noget – for eksempel i forbindelse med et fald. Så er første møde med en tandlæge potentielt forbundet med noget smertefuldt og skræmmende, og det vil gøre det sværere fremover at klare et helt almindelige rutinebesøg.
Forbered dit barn
Inden første besøg hos tandlægen er det en god idé at forberede dit barn på, hvad der skal ske – i det omfang der er muligt. Tal for eksempel om tandbørstning, om hvordan en klinik ser ud og hvad en tandlæge er i det hele taget. Ofte vil det første tandlægebesøg ikke være så meget mere end at prøve at sidde i stolen og tale med tandlægen, og du vil kunne få gode råd til tandbørstningen.
3) Tal med tandlægen om korrekt tandbørstning
Netop vejledningen til god tandbørstning er noget af det vigtigste, når dit barn begynder at få tænder. Det er fra tandlægen, du får information om tandbørster, tandpasta, hvor ofte der skal børstes, og hvordan du bedst håndterer et barn, der ikke er glad for at få børstet tænder. Tal eventuelt med din egen tandlæge i starten, men tag dit barn med til tandlæge, så snart det giver mening – så kan du få svar på alt det, du er i tvivl om.
4) Vær en rolig støtte under tandlægebesøget
Når det er tid til det første tandlægebesøg og alle andre besøg derefter, er det vigtigt, at du er en rolig støtte for dit barn. Hvis du lider af tandlægeskræk, er det derfor en god idé at overveje, om en partner eller en anden omsorgsperson for barnet bør tage med i stedet for dig selv.
Tandlægeskræk er meget almindeligt, og tryghed i situationen, ved tandlægen, klinikken og alle processerne gennem et tandlægebesøg er noget af det vigtigste ved at skabe en god oplevelse for barnet. Derfor spiller du en stor rolle hos tandlægen, og jo bedre du takler situationen og forbereder dig, jo bedre en oplevelse bliver det for både dig og barnet.